Kiristyskirjefirma Hedman Partners hävisi markkinaoikeudessa!

Hedman PartnersKiristyskirjefirma Hedman Partners hävisi markkinaoikeudessa!

Hedman Partners sai  kiristyskirjeasiassa turpaan markkinaoikeudessa oikein kunnolla. Lakifirma käytännössä syytti yksityistä suomalaisyritystä siitä, että sen asiakastilojen IP-osoitteesta oli jaettu laittomasti tekijänoikeuden alaista materiaalia. Oikeus päätti kuitenkin toisin, ja määräsi oikeudenhaltijat maksamaan syyttömän yrittäjän oikeudenkäyntikulut 28 135,60 euroa.

Oikeuden perustelut

Markkinaoikeus perustelee päätöstään sillä, että kantaja ei ole esittänyt tarvittavaa näyttöä siitä, että yrittäjä olisi itse henkilökohtaisesti suorittanut väitetyt oikeudenloukkaukset. Lisäksi päätöksessä huomioidaan yrittäjän käyttämän langattoman tukiaseman pitkä kantama, avoimuus ja muut ominaisuudet. Oikeus totesi lisäksi, että yrittäjä on käyttänyt ulkopuolista asiantuntijaa tutkimaan, sisältävätkö yrittäjän ATK-laitteet laittomasti jaettuja sisältöjä. Näitä sisältöjä ei tarkastuksessa löytynyt.

Analyysiä päätöksestä

Päätös vahvistaa suomalaista oikeuskäytäntöä sen osalta, että IP-osoitteen haltija ei ole vastuussa siitä, mitä muut henkilöt tällä IP-osoitteella tekevät. Tämä on luonnollisesti ainoa oikeudenmukainen näkökohta asiaan; jokainen vastaa omista tekemisistään itse. Hedman Partnerssin taktiikkana on ollut lähettää summamutikassa jopa kymmeniätuhansia kiristyskirjeitä suomalaisiin IP-osoitteisiin ja olikin vain ajan kysymys, milloin ensimmäisestä hudista saadaan tuomio markkinaoikeudesta.

Hedman Partners pitää lähettämiään kirjeitä tekopyhästi ”mahdollisuutena sovintoon” tekijänoikeuden loukkausasioissa. Syytetyn yrittäjän vastineessa kuitenkin kerrotaan, että yrittäjä on ehdottanut, että Hedman Partners voisi tarkistaa epäillyt tietokoneet näin halutessaan. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Tämä vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että kiristyskirjetoiminta on raakaa bisnestä, jossa ”sovittelua” ei oikeasti haluta tehdä. Tälle toiminnalle on laitettava stoppi.


Lähde: usvi.puheenvuoro.uusisuomi